Norsk folkemusikk - Authen, Cecilie (Pax forlag AS, 2021)
Fotografiet har en enestående evne til å dokumentere og gjengi det glemte. I denne boken er det øyeblikk fra et århundre med norsk folkemusikktradisjon som skildrer vår immaterielle kulturarv i form av et utsøkt utvalg av historiske fotografier. Her er storslåtte brudefølger med spelemenn, og her er leikarringen som danset på Akershus festning 17. mai 1905 da norsk nasjonalfølelse var på topp. Her er utallige felespillere og felemakere og folk som spiller på langeleik, positiv, fløyte, harpeleik, lurspill og orgel. Her er trekkspillere, trekkspillersker og musiserende på ski. Den folkelige musikken utøves nærmest overalt. I båten, skogen, veikanten og i mange ulike portrettoppstillinger utendørs. Fra velkomponerte atelierportrett, dansemotiv og til ikoniske motiv og utøvere som ±Myllarguten?, Torgeir Augundsson (1801?1872), og Berit Pynten Skjefte (1809?1899). Til helheten hører også en gitarspillende kvinne i samisk drakt, far og datter fra den jødiske familien Maliniak og Nina og Edvard Grieg, som arbeidet med tolkninger av norsk folkemusikk. Fotografiene forteller historien om en levende, sammensatt og elsket musikktradisjon. Folkemusikk og folkedans er en viktig del av vår norske kulturarv, og tradisjonene lever og blomstrer den dag i dag. I denne boken kan dagens utøvere møte fortidens, kvinner og menn, gamle og unge, feststemte og i hverdagslaget, og fra bygder og tettsteder over hele landet.
Keywords: Bildband; Volksmusik; Fotografie