Litteraturens verden - Aadland, Erling (Vidarforlaget, 2019)
Det er lenge siden det på norsk forelå et nyskrevet verk om litteraturteori. Ventetiden er over, for Litteraturens verden redegjør for og drøfter de fleste av litteraturens og litteraturfagets grunnlagsproblemer. Med utgangspunkt i ulike og ofte helt motstridende oppfatninger om og synspunkter på litteratur og litteraturfaglig virksomhet tar disse rede.gjørelsene oss med på en fascinerende ferd gjennom både velkjente og dypereliggende tanker om litteratur, tanker vi alle har et forhold til, enten vi er dem bevisst eller ikke. Verket er ingen standardgjennomgang av litteraturteoretiske «retninger», men tar oss med gjennom poetikkhistorien fra den greske metafysikken til vår egen tid, og det mest slående resultat av gjennom.gangen er kanskje hvor dypt forankret også all nyere teori er i den gamle poetikken. Verket er skrevet og fremstilt på medrivende vis, der skriveren vandrer gjennom litteraturteoriens inferno ledsaget av og i dialog med sin følgesvenn, den nøkterne forstand. Erling Aadland (f. 1952) er profes.sor i allmenn litteratur(vitenskap) ved Universitetet i Bergen. Aadland har skrevet mange bøker og artikler om litteratur, lyrikk, lyrikkteori og litteraturteori. Han har skrevet om lyrikere som Rolf Jacobsen, Henrik Wergeland, Gunvor Hofmo, Arnold Eidslott, Gunnar Reiss Andersen, Emil Boyson, Sigbjørn Obstfelder m.fl., og bøker og artikler om sanglyrikere som Bob Dylan og Leonard Cohen. Hans forrige teoretiske monografi het Farvel til Litteraturvitenskapen (2006).
Keywords: Literaturtheorie