Joachym (aneb) Vládychtivost - Březovský, Bohuslav (Mladá fronta, 1967)
Fantastický příběh o oživnutí sochy Joachyma, vyprávěný formou historického podvrhu - apokryfu. Tato socha, která získala nad lidmi moc, protože si ji začali mytizovat, začíná lidem po oživnutí vládnout: ovládá úřady, obyvatelstvo, diktuje nová nařízení a nové zákony. Vtipná a humorná studie o vztahu moci a svobody, o úloze zdravého rozumu, o hranicich možného a nemožného.
Keywords: Tschechisch; Prosa